KYLÄSSÄ: Savon Sanomat la 16.2.2013

Peili viimeistelee kultaseinän. Eetu Ollikaisen makuuhuone on kuin fantasiaseikkailusta.

Teksti ja kuvat: Matti Tuovinen, Savon Sanomat, Kuopio

Kuopiolaisen Eetu Ollikaisen kodin näyttävin yksityiskohta on makuuhuoneen kultainen seinä. Kulta luo arvokkuutta ja hehkuu lämpöä.
– Minulla on kuulemma hyvä värisilmä. Eikä minun tarvitse miettiä kauan. Jos näen kaupassa jotain kiintoisaa, tiedän heti sopiiko se sisustukseeni vai ei. Kultamaalista ajattelin oitis, että se sopii makuuhuoneen verhoihin, päiväpeittoon ja vaaleankeltaisen seinän pariksi.
Kultaseinälle ripustamansa peilin kehykset Ollikainen maalasi niin ikään kultaisiksi. Seinäkellon ja taulun kehykset toistavat samaa metallista väriä.
Muuallakin kodissa kulta tulee vastaan. Ruokailutilan seinällä on kaksi pientä valokuvaa kullanvärisissä kehyksissä. Otoksissa esiintyvät Tiida ja Tonks, nyt jo edesmenneet lemmikkihiiret.
Eetu Ollikainen sisusti ensimmäisen oman kotinsa juuri sellaiseksi kuin halusi. Siksi kysymys unelmien kodista valuu osin hukkaan.
– Tämän näköinen sekin olisi, huonekaluja olisi tosin enemmän. Lapsena haaveilin, että ostan kartanon ja teen siitä 1800-luvun rokokoo-tyylisen kodin. Kultaa tykkäisin ripotella sinne tänne. Mutta täyskultainen huone? En osaa sanoa. Saattaisi tulla olo kuin Roope Ankalla

Pienoismallit ovat aina kiinnostaneet Ollikaista. Tästä kertovat pari purjelaivaa ikkunoiden väleissä, mutta erityisesti uusi nukkekoti olohuoneen lipaston päällä.
– Ajattelin yhdistää sisustusintoni ja kiinnostukseni pienoismalleihin, joten päädyin nukkekotiin.
Ruotsalaisen Lundbyn mallin mittakaava on 1:16, eli se on hivenen totuttua pienempi. Ollikaisen mukaan tämä lisää haastetta, koska kaikkia kalusteita ei voi ostaa alan harrastajaliikkeistä, vaan ne pitää tehdä itse.
– Eilen päällystin katon uudelleen ja maalasin talon raamit. Pyykkikorillinen oikeita tapettirullia odottaa, että pääsen tapetoimaan seinät ja lattiat. Sitten kalustetaan.
Nukkekoti saa miniatyyrikokoiset valaisimet, joita ohjataan ajastimella. Niin ikään sinne tulee takka, jonka pesässä hehkuu punainen tuli. Alakertakin on taloon jo hankittu, jotta sisustettavia huoneita olisi enemmän.
Jos se ei riitä, laitetaan toinen alakerta, Ollikainen nauraa ja veikkaa nukkekodin ilmeestä tulevan aika samanlaisen kuin kotikin on.
– Toki teen myös sellaista, mikä ei tänne mahdu, ja toteutan fantasiaa

Roolipelejä Ollikainen harrasti aiemmin aktiivisesti. Pontta lienee antanut muiden muassa hyllyyn taltioitu Harry Potter -kirjasarja.
Olohuoneen seiniä koristaa yhä muutama miekka ja tikari, ja hyllyillä on lohikäärmeveistoksia.
– Niitä en etsimällä etsi, mutta otan talteen, kun sopiva tulee vastaan. Lohikäärmeitä olen löytänyt muun muassa Kuopion joulumarkkinoilta.
Aivan toisenlainen kokoelma lymyää Ollikaisen kylpyhuoneessa: hyllyntäys kumiankkoja. Kokoelman aloitti kaverilta saatu perinteisen keltainen ankka. Sittemmin lintuperheen laajentumista on saatu seurata facebookissakin.
– Kaikki mikä on pientä ja yksityiskohtaista, on kivaa, Ollikainen summaa kiinnostuksensa sisustamiseen, pienoismalleihin ja keräilyyn.

Rivitalokoti Kuopiossa (16.2.2013):
52 neliön vuokrakaksio, vuonna 2004 valmistuneessa rivitalossa, Kuopion Saaristokaupungissa